fredag 23 maj 2014

George Braque

Goerge Braque levde 1882 till 1963 i Frankrike, hanns mest kända konstverk "La guitare" målade han i kubism men han började sin konstkarriär inom impressionismen. Han målade sina tavlor i olja, han målade stilleben i kubism-form. Vissa tavlor är ganska traditionella stilleben, d.v.s. en fruktkorg och en kanna ungefär men han målade dom med skarpa linjer som konstnärer gör inom kubism.
Kubism sägs ha startas i början på 1900-talet och den mest kända konstnären vet nog dom flesta att är Picasso, men Braque är också en av "grundarna" av kubismen det var dom som var först med den konststilen. Kubism är en ganska hård konststil, det är skarpa sträck och kanter, inte som romantiken där färger och former mer smälter ihop med varandra. Det är abstrakt konst men kan föreställa saker som ansikten.
Braque målade vissa av sina konstvärk i tvådimensionell abstrakt form som även Picasso gjorde.



Här är George Braques tavla "La guitare" som är en abstrakt stilleben av en gitarr. Man ser att det ska föreställa en gitarr p.g.a. strängarna och hålet i mitten som finns på alla gitarrer, men det är ingen tydlig linje runt gitarren utan den smälter in i bakgrunden. Han har målat skuggor som ger än lite mer uppfattning om hur föremålet. Hela konstverket är målat i "kuber" som är väldigt tydliga och det är skuggat inom kuberna, så att det ser lite ut som flera tavlor i en tavla, lite som ett puzzel som är ihop puzzlat fel. Jag tror att han ville visa något annan än bara en gitarr, utifrån hans tavlor verkar det som om han var musik intresserad, han målade inte bara en gitarr tavla utan några stycken bland annat "L'homme à la guitare" som betyder "man med gitarr".